Loading

De-armouring

Wat / visie

 

Body de-armouring staat voor het ontwapenen van het lichaam. Het woord armour verwijst naar bewapening. Zoals we ons hebben moeten bewapenen in ons lichaam tegen verschillende situaties. Body de-armouring is een vorm van lichaamswerk waar er op het bindweefsel gewerkt wordt. Middels diepwerkende massage technieken op verschillende plekken van het lichaam, wordt de spanning die opgeslagen ligt in je bindweefsel losgemaakt.

 

Bindweefsel bestaat uit verschillende componenten: elastine vezels (voor de bewegelijkheid), collageen vezels (voor de stevigheid en bescherming) en reticulaire vezels (om vocht vast te houden). Op het moment dat er veel stress op het lichaam staat (mentaal, emotioneel of lichamelijk) worden er stress-eiwitten aangemaakt. Deze eiwitten tasten de vochtigheid van het bindweefsel aan waardoor het bindweefsel minder elastisch wordt. Hierdoor verandert de structuur en wordt het bindweefsel strakker en minder bewegelijk. Dus wordt het collageen dominanter en gaat het vastzitten en verstijfd het bindweefsel.

In ons leven maken we allerlei stressvolle, emotionele, fysieke en innemende belevenissen door. Dit alles nemen we fysiek mee. Het slaat zich vast in ons bindweefsel en in ons DNA. Hierdoor kan het trauma worden doorgegeven op volgende generaties.
Emoties maak je niet alleen geestelijk door, maar ook je lichaam reageert erop. Als je boos bent bijvoorbeeld, kan je gaan trillen op je benen, een hogere hartslag krijgen, vuisten ballen en een hogere spierspanning krijgen. Zodra de emotie weer wat zakt nemen reacties in je lichaam af. In sommige gevallen kan het zo zijn dat de spanning in je bindweefsel blijft zitten. Als je lichaam (spanning) kan compenseren zal je geen lichamelijke klachten krijgen. Tot het moment dat je lichaam niet meer kan compenseren. En dan kunnen er lichamelijke klachten ontstaan.

 

Net als bij osteopathie kun je het bindweefsel ‘manipuleren’ om te ontspannen. Body de-armouring bied een goede en permanente oplossing om deze spanning te verwijderen. Je zorgt dus dat de structuur van het bindweefsel verandert.

Emoties hebben de neiging om op vaste plekken zich vast te zetten. De gezegden zoals hieronder staan geven je al een indruk en kennen we allemaal:

  • Een steen op je maag hebben (bij zorgen of stress)
  • Iets op je lever hebben (iets moeten uitten wat je dwars zit)
  • Last op je schouders dragen (verantwoordelijkheid op je nemen)

Vanuit de oosterse geneeskunde zijn er lichaamskaarten gemaakt die weergeven waar specifieke emoties zich kunnen vastzetten.

 

Schouders – zorgen maken, gevoel van belasting, gevoel van teruggehouden worden
Lever – frustratie, boosheid, agressie
Borstbeen – Angst voor intimiteit, emotionele dissociatie
Buik – onverwerkte ‘onverteerde’ emoties vanuit het verleden
Lies – onveilig voelen, niet gesteund voelen, schaamte en schuldgevoel

 

Ook wordt er vanuit de Oosterse geneeskunde gekeken naar de chakra’s. Er zijn zeven chakra’s en worden weergegeven zowel aan de achter-, als voorzijde van ons lichaam. Middels de massage technieken die gebruikt worden in de body de-armouring kan er ook op deze plekken spanning verlicht worden. Hierdoor kan de lichaamsenergie beter stromen en je zal het natuurlijke herstelvermogen optimaliseren.

 

1 Het eerste Chakrawordt ook wel het wortelchakraof stuitchakra genoemd. In het Sanskriet noemt men het Muladhara.

Muladhara zorgt ervoor dat je je stabiel voelt. Je bent geaard en je voelt je veilig. Door een goed contact te hebben met de aarde, voel je je zeker.

 

2 Het tweede Chakrawordt ook wel het Sacraal Chakragenoemd. Deze bevindt zich net onder de navel, bij het heiligbeen. In het Sanskriet wordt het ook wel Swadhistana genoemd.

Swadhistana staat voor het uiten van emoties, het hebben van relaties, beweging, seksualiteit en creativiteit.

 

3 Het derde Chakra, ook wel het navel Chakraof zonnevlecht Chakra(Solaris Plexus) genoemd. In het Sanskriet draagt het ook wel de naam Manipura.

Blijheid, energie, zelfwaardering en controle over jezelf staat centraal. De kracht om te bereiken wat je wilt. Op het moment dat Manipura in evenwicht is, kun je er voor jezelf en voor een ander zijn.

 

4 Het vierde Chakra, ook wel het hart Chakragenoemd, bevindt zich bij de hartstreek. In het Sanskriet noemt men het ook wel Anahata Chakra.

Dit energiepunt staat voor de liefde, vriendelijkheid naar jezelf en anderen, geborgenheid, vertrouwen, hoop en het vinden van balans. ‘Ik bemin en word bemind’ staat centraal.

 

5 Het vijfde Chakra, ook wel het Keelchakragenoemd, bevindt zich in het gebied van de nekwervels en het strottenhoofd. Het vijfde Chakra bevindt zich dichtbij de schildklier, waardoor de stofwisseling een grote rol speelt bij dit Chakra.

In het Sanskriet wordt het vijfde Chakra ook wel de Vishuddhi genoemd. Deze staat voor reiniging. Op het moment dat je jezelf laat horen, je laat weten wat je nodig hebt, zal er reiniging van je lichaam optreden.

 

6 Het zesde Chakrawordt ook wel het Voorhoofdchakragenoemd. Als bijnaam krijgt het ook wel het derde oog, omdat het desbetreffende Chakra zich net iets boven en tussen de wenkbrauwen bevindt.

In het Sanskriet wordt het Ajna genoemd, dit betekent weten. Het geweten speelt een grote rol in het bewustzijn en de keuzes die je in het leven maakt.

 

7 Het zevende Chakra, ook wel het Kruinchakra genoemd, bevindt zich in het gebied van de kruin. Dit Chakra is de laatste in de rij van 7 die ervoor zorgt dat jouw energie optimaal door je lichaam kan stromen. Omdat we hier praten over het laatste Chakra, zal het geen verrassing zijn dat het zevende Chakra voor eenheid zorgt.

In het Sanskriet wordt dit energiepunt ook wel Sahasrara genoemd. Dit staat symbool voor een lotusbloem met duizenden blaadjes. Deze staan weer voor een eenheid van alle verschillende aspecten.

Kosten

 

Tijdens de intake zal er een (vraag) gesprek plaatsvinden om te kijken wat de klachten zijn. Deze kunnen op zowel op emotioneel- , spiritueel-, mentaal-, als fysiek vlak liggen. Daarna zal er een triggerpoint lichaamsscan gemaakt worden van het lichaam (schouders tot aan de schaamstreek). De punten die positief getest zijn zullen tijdens de behandeling worden meegenomen in de massage.

 

Een behandeling van de-armouring geeft vaak een bevrijdend gevoel, en een vergrootte mate van ontspanning in het lichaam. Alsof er letterlijk een ‘last’ van je lichaam af valt. Tijdens de behandeling kan er van alles naar boven komen, oude herinneringen, fysieke pijnen, emoties en fysieke reacties. Alles is welkom want wat naar boven komt mag ‘geheeld’ worden.

 

Heb je interesse maar wil je graag nog wat meer weten, neem vrijblijvend contact met ons op.